De reiziger beschermt zich opnieuw tegen de stijgende olieprijs
We kunnen er niet omheen: de jarenlang dalende olieprijs heeft dit jaar een grote inhaalbeweging gemaakt. Waar een vat ruwe olie in januari 2016 nog onder de 30 USD noteerde, is de prijs inmiddels opgelopen tot meer dan 50 USD. Voor de prijs van vliegreizen is de olieprijs een belangrijke factor. De voorbije maanden kregen de Belgische reizigers al een supplement ‘fuel’ aangerekend op hun saldofactuur.
Voor 2017 wordt er vanuit gegaan dat de olieprijs zal blijven stijgen. Bij TUI merken we een opvallend hogere populariteit van het Fuel Protection Program, dat bescherming biedt tegen stijgende fuelprijzen. Bij 25% van de boekingen wordt deze verzekering genomen, liefst 85% meer dan in dezelfde periode, vorig jaar.
Het supplement ‘fuel’ dat de Belgische reiziger sinds enige tijd via zijn saldofactuur wordt aangerekend, heeft een dubbele oorzaak:
- de sterk gestegen olieprijs op de internationale markten
- de wisselkoers dollar-euro die al een tijd in het nadeel van de euro evolueert.
Allerlei redenen liggen aan de basis van de gestegen olieprijs. Een overeengekomen productieverlaging van de OPEC-landen is zeker een belangrijke factor om het begrip ‘schaarste’ weer op te voeren.
Anderzijds hebben onder andere de Amerikaanse verkiezingen en het Trump-effect de waarde van de dollar sterk de hoogte in gejaagd. De olieprijs wordt in USD uitgedrukt, dus krijgen de eurolanden een extra nadelig wisselkoerseffect.
Voor de reiziger is het nooit aangenaam om de prijs bij boeking nadien toch te zien stijgen omwille van het variabele effect ‘fuel’. Met de onzekere vooruitzichten verkiezen veel meer reizigers zich dit jaar te beschermen tegen deze invloed. Een op vier twijfelt niet en reserveert meteen ook het Fuel Protection Program, de garantie dat de aanvankelijke prijs van de reis niet meer verandert. De premie voor deze bescherming is nu nog zeer voordelig: van €15 per persoon voor reizen tot pakweg 2000 km tot €35 voor de verre bestemmingen.