Wellicht een topzomer voor de Spaanse en Griekse vakantie-eilanden

Zondag publiceerde het ministerie van Buitenlandse Zaken de wekelijkse update van de kleurcodes voor Europese bestemmingen (zie https://www.info-coronavirus.be/nl/kleurcodes-per-land/). Het gaat de goede kant op, want alweer een reeks populaire vakantiebestemmingen werd omgezet van code rood naar oranje. Opvallend en niet toevallig: het gaat vooral om eilanden, door water omgeven regio’s en daardoor gemakkelijker te controleren qua toegang.

 

De bekende vakantie-eilanden in het zuiden volgen al enkele weken een positieve trend. Begin april konden het Portugese Madeira en de Spaanse Balearen (Mallorca, Ibiza en Menorca) code rood van zich afschudden en vorige week volgden de Griekse eilanden Corfu, Zakynthos, Lesbos en Samos.

De lijst met bestemmingen waar het besmettingsrisico sterk vermindert waardoor ze code oranje krijgen, wordt deze week mooi aangevuld met de Canarische eilanden (onder meer Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura en La Palma) en de Griekse eilanden Rhodos, Kos, Myconos, Santorini en Karpathos. Op basis van de oranje kleurcode is een verplichte week quarantaine niet langer verplicht voor wie terugkeert, noch twee tests bij terugkeer. Hierdoor kan TUI, de grootste reisorganisatie van het land, intussen weer 18 geliefde eilanden aan haar reizigers aanbieden. Doordat deze eilanden een beperkte oppervlakte hebben en de toegang er goed kan worden gecontroleerd, is de kans ook groot dat de situatie er onder controle blijft. 

Bovendien eisen Spanje, Griekenland en Portugal een negatieve PCR-test voor binnenkomende buitenlanders, een extra veiligheid voor wie deze zomer op vakantie wil: zowel op de vlucht als op de vakantiebestemming worden enkel negatief geteste reizigers toegelaten.

De eilanden hebben op dit moment dus veruit de beste kaarten voor wie de hoogste veiligheid en zekerheid nastreeft voor zijn zomervakantie. 

​​​​​​​Doordat het perspectief voor andere bestemmingen binnen en buiten Europa op dit moment nog onduidelijk is, merken de hotels op de vakantie-eilanden een sterke stijging van het aantal boekingen, niet enkel bij de Belgische vakantiegangers, maar vanuit meerdere Europese landen. De sector verwacht dan ook dat de geconcentreerde vraag en het relatief beperkte aanbod ertoe zullen leiden dat de beschikbare hotelkamers op deze eilanden snel volgeboekt zullen raken. De voorbije maanden zagen we reislustigen uit bijvoorbeeld Duitsland en het Verenigd Koninkrijk snel reageren bij aangekondigde versoepelingen; een duidelijk signaal dat ook de Belg best snel zijn vakantie op een zuiders eiland veilig stelt. 

Gepubliceerd op 5 mei 2021